Υψηλά ποσοστά θανάτων από πνιγμούς κατέχει η χώρα μας

Υψηλά ποσοστά θανάτων από πνιγμούς κατέχει η χώρα μας

Αρ. Πρωτ. 8818/05.6.2007

Προς κ.κ. Υπουργούς:
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Εμπορικής Ναυτιλίας
- Τουρισμού

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Εταιρείας στην χώρα μας για την εικοσαετία 1980-1999 έχουν καταγραφεί 5704 ακούσιοι θάνατοι από πνιγμό, οι οποίοι μάλιστα σε ποσοστό 88% αφορούν ενήλικους άνω των 20 ετών.

Τα στοιχεία που παρουσιάζουν το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων και η Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής και Υγείας δείχνουν ότι τα ατυχήματα που οδηγούν σε πνιγμό αυξάνονται καθώς αυξάνεται και το όριο ηλικίας. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τις ηλικίες 15-19 ετών, καθώς η θνησιμότητα από πνιγμό αγγίζει το 50 %. Πριν από λίγους μήνες μάλιστα κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής ένας ανήλικος μαθητής έχασε τη ζωή του από πνιγμό σε πισίνα, ενώ στο συγκεκριμένο επεισόδιο ενεπλάκησαν και άλλοι μαθητές που κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1 προς 4 τα ατυχήματα πνιγμού σημειώνονται σε πισίνες, οι οποίες λανθασμένα από πολλούς θεωρούνται και πιο ασφαλείς.
Επιπλέον η πιο κρίσιμη περίοδος είναι οι θερινοί μήνες, καθώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σημειώνεται το 81% των ατυχημάτων που αφορούν πνιγμούς.
Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία το 35% των ατυχημάτων που σημειώνονται στο υγρό στοιχείο σε παιδιά αποβαίνουν μοιραία. Σε ετήσια βάση έχουν καταγραφεί 35 θάνατοι παιδιών και εφήβων από πνιγμό, ενώ για κάθε ένα θύμα πνιγμού αντιστοιχούν τέσσερα επεισόδια παρ' ολίγο πνιγμού.
Τα περιστατικά παρ' ολίγο πνιγμού μπορεί να μην αποβαίνουν μοιραία, είναι ωστόσο εξίσου σοβαρά και επικίνδυνα, καθώς προκαλούν νευρολογικές βλάβες. Το 11% των παιδιών που έχουν κάποιο επεισόδιο παρ' ολίγο πνιγμού καταλήγει να έχει σοβαρές νευρολογικές βλάβες και το 33% πιο ήπιας μορφής νευρολογικές συνέπειες.
Όσον αφορά τους ενήλικες τα στατιστικά στοιχεία αναγάγουν τον πνιγμό ως την πέμπτη κατά σειρά αιτία θανάτου στη χώρα μας. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της Εθνικής Στατιστικής Εταιρείας σύμφωνα με τα οποία κατά τη δεκαετία 1985-1995 2775 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, ενώ 87% των περιστατικών έχουν σημειωθεί σε θάλασσα και το 13% σε λίμνες και ποτάμια.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να ληφθούν από τα αρμόδια Υπουργεία για την πρόληψη ατυχημάτων πνιγμού στις παραλίες της χώρας μας, ενόψει μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου;

- Έχουν προχωρήσει τα αρμόδια Υπουργεία σε ελέγχους στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μας, που διαθέτουν πισίνες, για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας (αν υπάρχουν κατάλληλα εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες και νοσηλευτικό προσωπικό);

- Έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην οργάνωση ειδικών ενημερωτικών εκδηλώσεων στα σχολεία της χώρας για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις ασφαλείς αθλητικές δραστηριότητες στη θάλασσα και στις πισίνες εν όψει των καλοκαιρινών τους διακοπών;

- Έχει αναπτύξει το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού δράσεις ενημέρωσης και προφύλαξης των τουριστών που έρχονται στην χώρα μας από το εξωτερικό και που δεν είναι εξοικειωμένοι με το υγρό στοιχείο;

Απαντήσεις Υπουργείων